Even lekker uit het raam staren? Doen!

Soms lijkt het alsof elk moment van de dag gevuld moet zijn met productiviteit en resultaat. Maar wat als je juist door af en toe bewust niet productief zijn, jouw creativiteit flink kunt vergroten?

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar soms is uit het raam staren precies wat je nodig hebt!

De kracht van rust in een drukke wereld

Soms lijkt het idee van even niets doen zoals even lekker uit het raam staren onder werktijd wel een taboe. Maar toch is het goed om te weten dat dit soort momentjes jouw hersenen juist helpen om te herstellen en te vernieuwen!

Want wanneer je hersenen even niet gefocust zijn op een specifieke taak, schakelen ze over naar een netwerk van hersenactiviteit (het ‘default mode network’ wordt dat ook wel genoemd). 

Dat netwerk is super belangrijk voor creatieve processen en probleemoplossing, en het zorgt ervoor dat je verbindingen kunt maken die je tijdens hele drukke momenten waarschijnlijk niet zal zien.

Logisch ook. Probeer maar eens met een groepje bij elkaar te gaan zitten en ‘een idee te bedenken’. Dat lukt bijna niet. De beste ideëen komen toch altijd onder de douche?

Lekker dagdromen

Tijdens momenten van ontspanning mogen je gedachten lekker vrij ronddwalen. En dan ga je zien dat je creatieve brein de vrije loop neemt. 

Hierdoor ben je in staat om buiten de gebaande paden (outside the box) te denken en oplossingen te vinden voor complexe problemen die je echt nog niet eerder had bedacht.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen die regelmatig tijd nemen voor geestelijke pauzes vaak beter zijn in creatief denken en probleemoplossing.

Als je niet de tijd neemt om af en toe even lekker op te laden sta je vanzelf stil! Dat is met een elektrische auto precies hetzelfde…

Rust als routine

Ik geloof echt sterk dat wanneer je rust en ruimte geeft aan je hersenen dit jouw creativiteit bevordert. De beste campagnes bedenk ik ook vaak tijdens het uitlaten van de hond of onder de douche.

Daarom wil ik je ook echt aanmoedigen om de balans te vinden tussen hard werken en effectieve rustmomenten. Geloof mij, ik vind dit een van de moeilijkste dingen die er is, maar hier zijn toch wat tips hoe je dit in de praktijk kunt brengen:

  • Plan bewuste pauzes: Zet dagelijks tijd in je agenda voor ‘uit het raam staren’. Deze blokken zijn net zo belangrijk als je ‘meetings’.
  • Zorg voor een rustgevende omgeving: Richt een plek in waar je ongestoord uit het raam kunt staren, liefst met wat natuurlijk licht en een mooi uitzicht want chaos op je bureau is chaos in je hoofd.
  • Oefen mindfulness: Begin met eenvoudige ademhalingsoefeningen of korte meditatiesessies om je geest te kalmeren en je creativiteit te stimuleren.
  • Sta open voor het spontane: Laat ruimte voor spontane gesprekken. Soms krijg de beste ideeën van gewoon even praten met iemand anders.
  • Accepteer je raamstaarmomenten: Je bent niet niets aan het doen! Je bent aan het werk op een ander niveau wat je niet zomaar kunt meten door x aantal toetsenbord aanslagen per minuut.

Het is dus meer dan een pauze

Als je uit het raam staart, ben je niet ‘alleen maar’ aan het dagdromen of een pauze aan het houden. Je bent je hersenen de kans aan het geven om zich op te laden en onbewuste verbindingen te leggen. 

Zo’n dagelijks rustmoment is dus ook zeker geen verloren tijd. Het is eigenlijk een onmisbaar onderdeel van het creatieve proces en helpt je om beter te presteren en vernieuwende ideeën te genereren.

Dus de volgende keer dat je de drang voelt om even uit het raam te staren: doe het gewoon! Doe die investering in je creativiteit. 

Want je gaat zien: een moment van rust is de vonk die je nodig hebt om jouw probleem op een nieuwe manier te benaderen of een innovatief idee te ontwikkelen.

Succes! Je weet nooit welke nieuwe ideeën naar boven komen drijven.

Geschreven door:

Meer lezen?

online podium
Lees verder »
merk
Lees verder »
headshot-of-surprised-woman-with-terrified-express-2023-11-27-05-18-52-utc
Lees verder »